Agenda

Naast de reguliere openingstijden zijn er in de loop van het jaar extra activiteiten:

6 april 2024: heropening van de bijzondere expositie voor genodigden.

Het hele jaar de bijzondere expositie: Koeien geven geen koude melk. Landbouw en techniek in de tijd van Ot en Sien.”

Vanaf 2020 is op de basisscholen in Nederland extra aandacht voor Wetenschap & Techniek (Techniekpact, 2018). Dit is nodig omdat de samenleving een steeds grotere kennis van wetenschap en technologie vraagt. Kennis was vroeger ook al belangrijk in de 19de eeuw gold dat met name voor de natuurwetenschap.

Scheepstra en Ligthart hadden groot vertrouwen in de wetenschap. Dankzij kennis en de ontwikkelingen van diverse nieuwe technieken, moderniseerden landbouw en nijverheid. De heren vonden het wenselijk dat kinderen leerden dat natuur, techniek en cultuur met elkaar verbonden zijn. Dit wisten ze prachtig te verwoorden in de leesboekjes die ze schreven. In de nieuwe expositie: ‘Koeien geven geen koude melk’, ziet u de wijze waarop de landbouw en techniek in de tijd van Ot en Sien vertaald werd.

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstrakabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. 

In de zomer “Rondje om de Brink” voor leerlingen van de basisschool
De groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld maken ’s zomers kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan het Scheepstrakabinet, de havezate Mensinge, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgen ervoor dat een hele schoolgeneratie ingewijd wordt in de geschiedenis van het prachtige historische centrum in Roden.

Zondagmiddag 2 juni “Dichters in de Tuun”. Het Scheepstra Kabinet is mede-organisator van “Dichters in de Tuun”, een evenement in de Treftuin achter de Scheepstraschool: “Wij neugt iederien um in die prachtige tuun van de Scheepstraschool in Roon te lustern naor gedichten, verhalen en meziek, te praoten met dichters en schrievers, koffie te drinken tussen de lavendel, de rozen en de margrieten. En ie kunt rondkieken in de schoelklas van Ot en Sien!”

Kaarten reserveren: bij boekhandel Daan Nijman of via  info@scheepstrakabinet.nl 

De Rabobank Noordenveld-West Groningen steunt dit initiatief met een bijdrage van 500 euro.

Met de juf op pad:  ’s zaterdags om 14.00 uur tijdens de zomermaanden. In 2024 op 6 juli; 3, 10, 17, 24 en 31 augustus; 7 september.
Een prachtig historisch aangeklede juf neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt, gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod: mensen als dokter Pieters en de bewoners van de havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden en kunstwerken tegen op de route, zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis-monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 10,00 en kinderen € 3,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers. Ook bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool zijn bij de prijs inbegrepen. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen, maar ook onder begeleiding in het kabinet blijven.

September: Open Monumentendagen. Tijdens de open monumentendagen is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen en is het kabinet geopend.

Oktober Kindermaand. In de hele maand oktober kunnen kinderen tot en met 12 jaar op zondag gratis naar het Scheepstra Kabinet.

Kom kleuren of wil je liever weten hoe kinderen vroeger leerden lezen? Hoe ze met een griffel schreven op een lei? (Een voorloper van de iPad.) Kom het zelf uitproberen in de schoolklas uit 1930 van het Scheepstra Kabinet. Neem je ouders of opa en oma mee, zij kunnen ondertussen de expositie van Hindericus Scheepstra bekijken.